ТРАВМА І ТУРБОТА ПРО СЕБЕ

ПІКЛУВАННЯ ПРО СЕБЕ: ПЕРЕД ВІДРЯДЖЕННЯМ

Травматичний стрес – це не те ж саме, що і звичайний стрес, оскільки перший відбувається внаслідок інтенсивної емоційної взаємодії з насильством.

Але обидва таких стреси пов’язані: щоденний тиск – жорсткі терміни виконання робіт, особисті конфлікти, культурний шок, фінансова невизначеність мають схожу нейрохімію та можуть посилити травму.

Вочевидь неможливо уникнути всіх зовнішніх стресових впливів, але прийняття можливих заходів для їх зниження розвантажить свідомість і допоможе вам більш дієво контролювати себе. Журналістам, які ефективно стежать за собою, легше відриватися від роботи, дбати про своє фізичне здоров’я та користуватися соціальною підтримкою. Інші важливі елементи включають в себе здатність розглядати тривожні ситуації в більш широкому контексті, а також рішуче дотримання особистої етики та цінностей, перебуваючи в напруженому стані.

Ось кілька практичних кроків, які ви можете зробити:

Перед відрядженням:

  • Навчайтеся: всіляка підготовка – вивчення ворожого середовища, розвиток професійних навичок, дослідження історії і культури території, на якій ви будете працювати, а також обізнаність щодо психологічних травм – можуть підвищити вашу ефективність, знизити загальний стрес і підвищити стійкість. Люди, які подумки підготовлені до складних ситуацій, володіють великим емоційним контролем під час таких ситуацій. Зокрема, подумайте про поліпшення навичок інтерв’ювання. Незнання того, як проводити інтерв’ю з постраждалими та особами, які пережили насильство,  в чутливій та безболісній формі, може мати негативний вплив як на журналіста, так і на співрозмовника. Розуміння того, як травматичний досвід впливає на ваші джерела інформації, також може допомогти вам уникнути журналістських помилок. Версії потерпілих можуть містити ненавмисні фактичні помилки, які випливають з того, як мозок обробляє травматичні ситуації.
  • Заручіться підтримкою: зв’яжіться з іншими людьми в цьому районі, щоб у вас була своя мережа контактів. Наприклад, інші журналісти, співробітники гуманітарних організацій або співробітники ООН в регіоні, можуть надавати цінну соціальну та матеріально-технічну підтримку.
  • Знайдіть інших фрілансерів. Вони можуть надати консультації, підтримку та, можливо, порадити когось, з ким можна попрацювати в парі. Це допоможе зменшити навантаження, пов’язане з роботою поодинці.
  • Займайтеся фізичними вправами: переваги вправ у зміцненні стійкості до стресу добре відомі.
  • Навчіться розпізнавати свої ознаки ранньої тривоги. Здорова цікавість відносно ваших власних фізичних і емоційних реакцій на стресові / травматичні ситуації, може допомогти вам визначити ознаки стресових ризиків, які можуть досягти некерованого рівня. Серед них: часті застуди, нетипова м’язова напруга, порушення сну тощо.
  • Вивчіть визнану методику управління стресом. Глибоке діафрагмальне (животом) дихання, прогресуюча м’язова релаксація, методи заземлення, можуть допомогти знизити рівень стресу. Деякі люди знаходять корисними методи підвищення самоусвідомлення для розвантаження свідомості. (Найкраще вивчити ці методи перш, ніж вони вам знадобляться.)
  • Підтримуйте своє домашнє життя в порядку: Виділіть час для сім’ї, друзів або близьких. Упорядкуйте свої фінанси і переконайтеся, що ваші найближчі родичі мають доступ до ваших страхових даних, заповіту тощо. Занепокоєння про такі речі під час відрядження може значно посилити стрес. Крім того, подумайте про те, щоб прибрати у своєму будинку перед від’їздом. Повернення в прибране і безпечне місце може сприяти поверненню до звичного життя.
  • Переконайтеся у тому, що ви готові до роботи: дані свідчать про те, що багаторазове переживання небезпеки і травматичної дії без достатнього часу на відновлення, значно збільшує вразливість до ПТСР. Якщо ви відчуваєте напругу в зв’язку з від’їздом або перебуваєте в невідповідному емоційному стані, подумайте про відмову від цього відрядження. Перевтома також може впливати на ваш розум і сприйняття ризиків. (Детальну інформацію про це дивіться нижче.)