ТРАВМА І ТУРБОТА ПРО СЕБЕ

ПІКЛУВАННЯ ПРО СЕБЕ ТА ПІДТРИМКА ІНШИХ

Психологічна травма часто пригнічує та ізолює людину.

Вона може почувати себе відрізаною від спілкування з іншими. Люди краще справляються з травмою, якщо співробітники їх підтримують. Неодноразові дослідження показали, що соціальний зв’язок є одним із кращих захисних факторів в умовах травми. І цей ефект поширюється не тільки на тих, хто отримує таку підтримку; він також може бути помітний у випадку з тими, хто її надає. Важлива солідарність: самооцінка журналістів підвищується, якщо вони вважають, що вносять будь-який внесок до своєї спільноти.

  • Підтримуйте контакти з іншими фрілансерами. Діліться один з одним проблемами і шукайте практичні рішення.
  • Разом з тим, пам’ятайте про небезпеки групового мислення в ситуаціях, коли ви прагнете досягти консенсусу з колегами, ігноруючи свої власні інстинкти або інтуїцію.
  • Після травматичного випадку уникайте використання формулювань, які мають на увазі провину або звинувачення. Коли щось іде не так, зосередьтеся краще на рішеннях.
  • Будьте готові вислухати, але не докопуйтесь до почуттів, не будуйте припущень з приводу того, що інші можуть відчувати або про те, що вони, на вашу думку, мають відчувати. Проводьте час разом та дозволяйте іншим говорити самим.
  • Не порушуйте чужих кордонів. Люди можуть ставати беззахисними, коли вони відкриваються. Бережіть довіру таких людей та слідкуйте за тим, щоб, хай навіть випадково, будь-яким чином нею не зловживати.
  • Зайнятість допомагає. Якщо колезі важко справлятися з проблемами, подумайте про те, щоб запропонувати йому / їй зосередитися на більш легких і практичних завданнях, а не на припиненні роботи взагалі. Зайнятість часто виконує захисну функцію.
  • Представники різних культур можуть по-різному справлятися з горем та психологічними травмами. Поважайте це, та розпитайте своїх місцевих фіксерів, продюсерів або перекладачів про те, яким чином вони самі справляються з такими ситуаціями.

Анастасія Станко: На Громадському ми просили психологів поспілкуватися з нами. Але ми також допомагаємо один одному як колеги. Дуже важливо не залишатися наодинці з цим. Іноді навіть ваша родина не в змозі зрозуміти, через що вам довелося пройти.