ТРАВМА І ТУРБОТА ПРО СЕБЕ

ПІКЛУВАННЯ ПРО СЕБЕ: ПІД ЧАС ВІДРЯДЖЕННЯ

Багато фрілансерів відзначають, що самоорганізація та обмеження часу, відведеного на роботу, приносять значні переваги. Це може бути особливо важливо під час відрядження в зону конфлікту.

  • Пам’ятайте про розпорядок роботи. Дотримуйтеся робочого розкладу. Виділіть час або навіть один або кілька днів, коли Ви навмисно не займаєтеся роботою. Відзначте цей час, вільний від роботи, у своєму щоденнику та намагайтеся дотримуватися його. Протягом цього часу, навчіться говорити «ні» редакторам або колегам-підлеглим.
  • У своїй робочій зоні намагайтеся займатися виключно роботою. Наприклад, не користуйтеся робочим столом в готелі також в якості туалетного столика. Якщо ви ділите квартиру або будинок з іншими журналістами, запропонуйте організувати «ньюзрум», де ви можете працювати всі разом і мати одну загальну кімнату для відпочинку.
  • Візьміть за звичку займатися простими щоденними заняттями, які змушують вас забути про тему, над якою ви працюєте, і думати про щось приємне. Наприклад, читання, фізичні вправи або виготовлення чогось власними руками може допомогти перепочити від негативних аспектів роботи і підвищити вашу продуктивність, коли ви повернетеся до неї.

Подбайте про себе фізично – розум і тіло взаємопов’язані:

  • Харчуйтеся добре та регулярно. Пропуск прийомів їжі підвищує рівень гормонів стресу.
  • Займайтеся вправами. Звичайна розтяжка або ходьба протягом 30 хвилин можуть підняти настрій.
  • Пийте достатню кількість води. Зневоднення погіршує функціонування мозку.
  • Не зловживайте спиртним. Надмірне вживання алкоголю може збільшити ймовірність появи жахів та уявних повернень в минуле.
  • Також будьте обережні з вживанням збуджуючих засобів. Кофеїн підвищує рівень адреналіну.
  • Дотримуйтеся режиму сну. Неповноцінний сон може робити істотний вплив на мислення і емоційну вразливість.

Прислухайтеся до своїх емоційних потреб:

  • Спробуйте дихати повільно і глибоко. Якщо Ви відчуваєте занепокоєння або напругу, спробуйте метод 3-5-8: повільно вдихайте повітря, рахуючи до трьох; затримайте дихання, рахуючи до п’яти; потім повільно видихайте, рахуючи до восьми (див. вище).
  • Практикуйте медитацію самоусвідомлення, яка допомагає досягти зосередженого дихання та сконцентрувати вашу увагу на теперішньому моменті. Якщо Ви відчуваєте себе відчужено або пригнічено, спробуйте скористатися одним з прийнятих способів приведення себе до тями (наприклад, струшування тіла).
  • Висловлюйте свої емоції. Поговоріть з людьми, яким ви довіряєте, або спробуйте вести щоденник. (Спроби штучно позбутися стану пригніченості можуть тільки погіршити його ще більше. Цей метод допомагає перенести його).
  • Переосмисліть негативні ситуації. Прийміть те, що сталося, але потім виділіть всі позитивні сторони того, що сталося. Зосередьтеся на конкретних майбутніх кроках, які знаходяться під вашим контролем. Румінація, постійне роздуми про те, що пішло не так та самокатування, можуть підвищити вашу вразливість. (Це не означає, що потрібно уникати важкого досвіду. Реалістичні оптимісти визнають негативну сторону ситуації і шукають рішення проблеми, оптимісти в рожевих окулярах недооцінюють небезпеку, внаслідок чого можуть піддати себе та інших ще більшій небезпеці.)
  • Ніколи не варто недооцінювати важливість простих речей, які можуть змусити вас сміятися чи приносять вам радість.

Наталя Антелава: Я завжди вела щоденник, що вважаю вкрай корисним. Також, я стала ставитися до себе краще, ніж раніше. Але іноді доводиться йти врозріз із тим, що ви хочете робити, тому що ваша задача – розповідати історії інших людей, в центрі яких вам самим не хочеться опинитися. Екстрені новини можуть бути насправді гнітючими, тому дуже важливо знаходити в собі сили працювати з більш важкими історіями, аналізувати їх і надавати вашої аудиторії.